1. דף הבית
  2. מאמרים
  3. המחלות שבהן מטפל רופא אף אוזן גרון

המחלות שבהן מטפל רופא אף אוזן גרון

המחלות שבהן מטפל רופא המתמחה באף אוזן וגרון: סינוסים, נחירות, ליקויי שמיעה, דלקת שקדים ועוד.
רופא אף אוזן גרון מומחה

רופא מומחה לאף אוזן גרון הוא האדם שאנו רוצים לראות כאשר אנו חשים בכאב באחד מבין האיברים האלה. ההתמחות נקראת במלואה - רפואת אף אוזן גרון וניתוחי ראש צוואר. רופא בישראל המעוניין להיות מומחה מן המניין צריך לעבור כברת דרך ארוכה. ראשית, עליו להתמחות ולעבוד כ-4 וחצי שנים במחלקת אף אוזן וגרון, חצי שנה נוספת במחלקת כירורגיה ועוד חצי שנה באחת מבין המחלקות האחרות. לאחר התמחות רצינית זו, אפשר להגיד שאנו נמצאים בידיים טובות.

באילו מחלות מטפל רופא אף אוזן גרון

רופא אף אוזן וגרון מטפל במגוון רחב של סיפטומים ומחלות. אלה כמה מבין המקרים שבהם יש צורך לפנות לרופא אף אוזן וגרון:

  • ליקויי שמיעה – לקות זו מתבטאת ביכולת מוגבלת או אי יכולת לשמוע צלילים ולהבחין בקולות. הרופא מבדיל בין דרגות שונות שח לקויות המתחילות מפגיעה בלתי מרגשת כמעט ועד לחירשות מלאה באוזן אחת או בשתי האוזניים. לקויות שמיעה יכולות לנבוע מסיבות שונות. לדוגמה, פגיעה בקליטת צלילים באוזן הפנימית או באוזן התיכונה או לקות בעצב השמיעה.
  • נחירות – הנחירות אינן פוגעות רק בסובבים החולקים עם הנוחר חדר או דירה, אלא עלולות אף להעיד על בעיה בריאותית. כך למשל, הנחירות עולות להיות סימן לתסמונת דום נשימה בשינה. תסמונת זו מתבטאת בסגירה של דרכי האוויר העליונות במהלך השינה. התסמונת גורמת לירידה בכמות החמצן הנכנסת לגוף ועלייה ברמת הורמוני הסטרס. כמו כן, התסמונת עלולה להוביל לעייפות מוגברת, מחלות לב או לחץ דם גבוה. זאת ועוד, הנחירות עלולות להעיד על בעיות כמו השמנת יתר, גודש באף, תת פעילות של בלוטת התריס או פגיעה במבנה העצמות של הפנים. הרופא יכול לקבוע את הטיפול המתאים במקרה זה: ירידה במשקל, הימנעות מצריכת סיגריות, להתרגל לישון על הצד ועוד.
  • סינוסיטיס – הסינוסים הם חללים המצויים בתוך עצמות הפנים והם מתחברים לחללים של האף. בתוך הסינוסים נוצרת לעתים דלקת היוצרת נזלת מוגלתית כמו גם תופעות שונות כדוגמת עייפות, ריח רע מהפה, חום או תחושת לחץ באוזניים. כאשר מבחינים בסימנים אלה חשוב לפנות אל רופא אף אוזן גרון לצורך טיפול בבעיה. דלקת הסינוסים עשויה להיגרם על ידי מזהמים שונים כמו חיידקים או פטריות.
  • חשד לחירשות – האדם התברך בחמישה חושים מופלאים כאשר אחד מהם הוא חוש השמיעה. באמצעות חוש זה אנו מסוגלים להאזין לצלילי מוזיקה טובה או לתקשר עם בני האדם הסובבים אותנו. כאשר יכולת השמיעה נפגעת, יש צורך לפנות לרופא לקבל טיפול. רופא אף אוזן גרון מאבחן את סיבת הלקות. זו יכולה להיות פגיעה בקליטה של גירוי הצלילים, פגם גנטי, ליקוי באוזן הפנימית ועוד.
  •  דלקת אוזן חיצונית – זוהי דלקת אשר מתפתחת בתעלה של האוזן ומלווה בתסמינים שונים: כאבי אוזניים, גרד ולעתים גם ירידה ביכולת השמיעה. הדלקת עצמה נמשכת כ-48 שעות וכל סימניה נעלמים לאחר כ-6 ימים. ניתן לטפל בדלקת באמצעות ניקוי אוזניים, הימנעות מחשיפת האוזן למים או טיפות אוזניים.
  •  צרומן – שעוות האוזן נועדה להגן על האוזן מפני חיידקים, אבל יש אנשים אשר יש להם נטייה לייצר כמויות מוגברות של שעוות אוזניים. אלה יכולים להיות אנשים מבוגרים, אנשים אשר מנקים את האוזניים בעזרת מקלוני אוזן דרך קבע ועוד.
  •  דלקת שקדים – חיידקים ונגיפים יכולים לגרום לדלקת שקדים ולזיהומים. הדלקת מתבטאת בתסמינים כמו חום, צמרמורות או שינוי הקול. על פי רוב, הדלקת עוברת מעצמה, אך אם היא נוטה לחזור, הרופא יוכל להמליץ על ניתח להסרת שקד שלישי, או בשמו המקצועי אדנואיד.

הרופא שיטפל בבעיה

קיימות עוד מגוון רחב של תסמונות ומחלות שבהם מטפל רופא אף אוזן וגרון. אם אתם או קרובי משפחה שלכם סובלים מתופעות הקשורות לאף, לאוזניים או לבעיות בגרון ובצוואר, סביר להניח שרופא המשפחה שלכם יפנה אתכם אל רופא אף אוזן גרון. חשוב להקדיש זמן ומחשבה בחיפוש אחר הרופא המתאים לכם ביותר, שיסייע לכם לפתור את הבעיה. אם אפשר, התייעצו עם משפחה וחברים לפני שאתם פונים לאיש מקצוע זה או אחר. זכרו כי הבריאות נמצאת בידיים שלכם וחשוב להיות ערניים לגביה.

אנו משתמשים בעוגיות על מנת לשפר את חווית המשתמש באתר. מדיניות הפרטיותאני מסכים